Management & organsatie (M&O)
Op het Berlage Lyceum kun je ook het vak Management & Organisatie (M&O) volgen in de bovenbouw, maar waar houdt het vak zich mee bezig? Bijna alles wat we tegenwoordig nodig hebben wordt geproduceerd binnen grote organisaties. En er werken steeds meer mensen samen in steeds grotere organisaties. Bij dit vak stellen we de vraag hoe de samenwerking tussen deze mensen georganiseerd is en welke regels er gelden bij deze samenwerking.
Wat ga je leren?
Om goed te kunnen samenwerken moet je het functioneren van organisaties goed leren kennen. Management & Organisatie geeft leerlingen inzicht in de gang van zaken binnen organisaties en in de problemen die kunnen ontstaan als bijvoorbeeld de externe relaties niet goed zijn.
Wat is een organisatie nou precies?
Een organisatie is een verzameling van mensen en middelen (machines) die samenwerken om een bepaald doel te bereiken. Deze doelen én organisaties kunnen zeer uiteenlopend zijn. Bij M&O onderscheiden we organisaties, bedrijven en ondernemingen.
Zo zijn er organisaties met een politiek karakter (zoals politieke partijen of Amnesty International), er zijn sociaal-culturele organisaties (sportclubs, muziekverenigingen) en er zijn organisaties met een economisch doel (ziekenhuizen, scholen, winkels, kantoren en fabrieken). Bedrijven zijn organisaties die een deel van de maatschappelijke productie verzorgen. Deze productie kan gebeuren óf op commerciële basis (winkels) óf door subsidies van de overheid (scholen). Tot slot noemen we bedrijven die alleen maar kunnen blijven bestaan door het maken van winst (winkels): ondernemingen.
Wat is management?
De term ‘management’ in de naam van het vak heeft betrekking op de mensen (het management) die leidinggeven binnen een organisatie en die verantwoordelijk zijn voor het nemen van belangrijke beslissingen. Om leiding te kunnen geven moet je handig met allerlei gegevens kunnen omspringen. Vervolgens dien je de juiste informatie over te brengen binnen de organisatie, waardoor je het gewenste doel kunt bereiken.
Een manager van een organisatie neemt in de praktijk altijd beslissingen op grond van informatie. Deze haalt hij uit verslagen en jaaroverzichten die organisaties verplicht zijn te publiceren. Bij M&O leer je informatieve overzichten samen te stellen en te interpreteren (zoals een balans, resultatenrekeningen of een liquiditeitsbegroting). Een belangrijk hulpmiddel bij het opstellen van informatieve overzichten is de computer en daarom leren we je om te gaan met het rekenprogramma Excel.
Bovenbouw
Het vak M&O wordt aangeboden in de klassen 4 en 5 havo en in de klassen 4 t/m 6 van het vwo. Onderwerpen die aan bod komen bij het vak M&O zijn: personeelsbeleid, financiering van activiteiten, marketing, financieel beleid en externe verslaggeving.