Renovatie van het Berlage Lyceum
Het Berlage Lyceum is een prachtig Rijksmonument van 100 jaar oud. Architect A.J. Westerman was de belangrijkste architect die betrokken was bij het ontwerp van onze schoolgebouwen. De school staat in een buurt die gebouwd is in de stijl van de Amsterdamse school en die behoort tot het plan Zuid van H.P. Berlage. Alweer enige tijd geleden is de buitenkant gerenoveerd, nu is de binnenkant aan de beurt.
Geschikt voor het onderwijs van nu en later
De inzichten over onderwijs zijn de afgelopen 100 jaar veranderd. Bij de renovatie streven we naar een gebouw dat in elk geval voor de komende 50 jaar geschikt is voor modern onderwijs. Delen van het gebouw zullen hersteld worden in hun oude glorie, andere delen worden aangepast, bijvoorbeeld de installaties en de plafonds, zodat de akoestiek beter wordt. De receptie krijgt een duidelijke plaats bij de ingang, het aantal lokalen wordt vergroot en er komen studie-nissen voor leerlingen.
Het idee van 100 jaar geleden dat een mooi gebouw leerlingen verheft, werkt tot op de dag van vandaag door. Een mooi gebouw geeft leerlingen het gevoel dat ze belangrijk zijn, dat ze ertoe doen, dat er in hen wordt geïnvesteerd, zodat ze later een bijdrage kunnen leveren aan een betere wereld.
Architectenbureau Atelier Pro begrijpt als geen ander wat de waarde van het Rijksmonument is en hoe je dit kunt aanpassen aan de moderne tijd en heeft een prachtig ontwerp gemaakt voor de renovatie.
Duurzaam
De ideeën over duurzaamheid gaan nu, honderd jaar later, verder dan toen. Dat vraagt veel van de keuzes die we maken. De huidige techniek biedt hiertoe kansen. Unesco maakt zich sterk voor het bereiken van Sustainable Development Goals (SDG’s) en de agenda van de Verenigde Naties voor duurzame ontwikkeling in 2030. Het gaat om duurzame ontwikkeling in de breedste zin van het woord, van armoedebestrijding tot milieubescherming en van beter onderwijs en gezondheidszorg tot een sterke economie en een inclusieve samenleving.
Na de renovatie is het gebouw voorzien van zonnepanelen, is het beter geïsoleerd en is de luchtkwaliteit verbeterd. We gebruiken zoveel mogelijk duurzame en milieuvriendelijke materialen. Om die reden zullen we ook zoveel mogelijk meubilair laten ‘refurbishen’ door Eromes Marko. Dit bedrijf is hierin gespecialiseerd en heeft het recyclen van materialen hoog in het vaandel staan. De onderstellen van de tafels zullen worden gerepareerd waar nodig en overgespoten worden, de tafelbladen en zittingen van de stoelen worden ‘vernieuwd’.
Kunst in het gebouw
In de jaren ’20 van de vorige eeuw kregen de gebouwen twee kunstwerken: een van Peter Alma (gebouw A) en een van Joop Sjollema (gebouw B). Ook het vernieuwde gebouw verdient een kunstwerk. We hebben kunstenaar Olphaert den Otter de opdracht gegeven een nieuwe schildering te maken voor gebouw B, passend bij de visie en missie van de school, bij het gebouw en de tijd waarin we leven. Met zijn ontwerp voor ‘een onvergetelijke dag’ beantwoordt hij aan deze wens.
De renovatie van het Berlage in beeld.
Foto impressie
De planning van de werkzaamheden
De planning van de werkzaamheden
In hoofdlijnen is de planning als volgt:
- Verhuizing van deel van de leerlingen naar tijdelijke locatie vanaf maart 2023
- Renovatie gebouw B (nr. 34) december 2024
- Wissel verhuizing december 2024
- Renovatie gebouw A (nr. 33) januari 2025 t/m 2026
- Berlage weer op eigen locatie 2026
De tijdelijke huisvesting
De gebouwen worden om de beurt gerenoveerd. Dat betekent dat we met de helft van de leerlingen op een tijdelijke locatie zitten. We zijn erg blij met de locatie in het Martin Luther Kingpark, waar we al ervaren wat meer licht, lucht en een betere akoestiek voor effect heeft op leren en werken.