Scheikunde gaat over stoffen, en stoffen zijn overal om je heen.

Je telefoon, computer en kleding, maar ook gras, asfalt, regen en lucht: alles bestaat uit stoffen. Omdat scheikunde ook wel chemie wordt genoemd, kun je dus ook zeggen dat alles chemisch is.

Sommige mensen vinden chemie of scheikunde eng, maar dat is het juist niet. Scheikunde is een wetenschap, en wetenschappers proberen met proeven en experimenten een verklaring te vinden voor wat zij om zich heen zien. De meest bekende scheikundige verklaring is misschien wel het molecuul: niemand kan een molecuul zien met zijn ogen of een sterke (licht)microscoop, maar toch werken moleculen perfect om de wereld om je heen uit te leggen.

Tegenwoordig gebeurt het zelfs vaak dat nieuwe soorten moleculen eerst worden gesimuleerd met een computer om de eigenschappen te voorspellen, om daarna pas het molecuul echt te maken. Zo worden bijvoorbeeld steeds meer nieuwe medicijnen, maar ook zonnecellen, stoffen voor kleding of nieuwe soorten glas voor onbreekbare smartphones ontwikkeld.

Of je nou houdt van dingen ontwerpen, problemen oplossen of gewoon leuke en mooie experimenten wil uitvoeren: scheikunde is vast iets voor jou!

De docenten scheikunde nemen vaak deel aan activiteiten van Bètapartners en andere instituten in de omgeving van Amsterdam. Ook worden er veel activiteiten georganiseerd voor leerlingen, bijvoorbeeld excursies of deelname aan de Scheikunde Olympiade. Voor meer informatie, zie Bèta activiteiten.