Klassieke Talen

Als je geïnteresseerd bent in de wereld van de Oudheid, als je goed kunt leren en niet bang bent voor uitdagingen, als je graag gestructureerd wilt leren nadenken, of als je graag nieuwe talen leert, dan is het gymnasium op het Berlage iets voor jou!

Wij bieden de mogelijkheid om naast je TTO-opleiding óók een gymnasiumopleiding te volgen. In dat geval volg  je naast de reguliere TTO-vakken de vakken Grieks en Latijn. Leerlingen die in deze talen examen doen, hebben een volwaardig gymnasiumdiploma op zak.  

De Grieken en Romeinen hebben op talloze vlakken hun invloed doen gelden. Zo zouden de geneeskunst, het toneel, de filosofie en de rechtspraak niet weg te denken zijn zonder de wereld van de Oudheid. Maar ook op taalgebied heb je een voorsprong als je Grieks en Latijn volgt. De meeste moderne Europese talen zijn namelijk van deze “klassieke” talen afgeleid. Bovendien leer je op het gymnasium heel nauwkeurig te denken en te schrijven. Dit komt je later goed van pas op een vervolgstudie aan de universiteit.  

Het Berlage Lyceum biedt een tweetalig gymnasium aan. Zo profiteer je van het beste van twee werelden. Je bent door het TTO-programma perfect voorbereid op een carrière of studie in het buitenland, en weet dankzij de klassieke talen veel over de grondslagen van onze cultuur. In de lessen maken we dan ook regelmatig vergelijkingen tussen nu en vroeger.  

Alle leerlingen op het TTO volgen in leerjaar één het vak Classics. Bij dit vak leer je over de mythes, de kunst en de filosofie van Griekenland en Rome. Daarnaast maken we een begin met het leren van de talen Grieks en Latijn. Na leerjaar één kan je doorgaan op het gymnasium. In dat geval volg je in de tweede en derde klas zowel Grieks als Latijn. Na de derde klas kan je één of beide klassieke talen als examenvak kiezen om je carrière op het Berlage met een gymnasiumdiploma af te sluiten.   

Natuurlijk blijft het niet alleen bij het leren in het klaslokaal. We proberen in de onderbouw regelmatig excursies in gymnasiaal licht te organiseren. Bovendien ligt er in de bovenbouw een reis naar Rome of Griekenland in het verschiet!  

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met dhr. B.C. Hoetjes, docent klassieke talen (b.hoetjes@berlagelyceum.eu)