Geschiedenis

"Those who cannot remember the past are condemned to repeat it."
-George Santayana  

Op 28 juni 1992 verscheen president Mitterand van Frankrijk plotseling, onaangekondigd, in Sarajevo, dat toen al het middelpunt was van een Balkanoorlog, die gedurende de rest van dat jaar misschien wel 150.000 levens eiste. Zijn doel was de aandacht van de wereld te vestigen op de ernst van de Bosnische crisis. De aanwezigheid van deze eminente staatsman, bejaard en duidelijk zwak van gezondheid, onder geweer- en artillerievuur, kreeg veel bewonderende belangstelling. Maar er was één aspect van Mitterands bezoek waar vrijwel niets over gezegd werd, hoewel het duidelijk cruciaal was: de datum.

Waarom had de Franse president juist die dag uitgekozen om naar Sarajevo te komen?  

Met een beetje historisch besef, moet je deze vraag wel kunnen beantwoorden. En daar draait het bij het vak geschiedenis allemaal om: het vergroten van je historisch besef. Maar bij geschiedenis leer je niet alleen maar over het verleden, over hoe de mensen vroeger leefden en waarom we nu zijn zoals we zijn. Je leert ook hoe je efficiënt met verschillende soorten informatie moet omgaan. Hoe je bronnen moet beoordelen en welke conclusies je er allemaal uit kunt trekken. Hoe je informatie moet selecteren en presenteren.

Maar het belangrijkste is misschien nog wel, dat je bij het vak geschiedenis leert hoe je jezelf kunt verplaatsten in andere mensen, uit andere tijden en uit andere culturen. En hoe je de wereld vanuit andere gezichtspunten kunt bekijken, waardoor je niet alleen meer inzicht krijgt in het verleden, maar ook in het heden. En misschien ook wel in jezelf...