Duits

Duitsers houden enorm van Nederland. Zij vinden het land gewoon fantastisch. Jaarlijks overspoelen drie miljoen Duitsers ons landje. Grote kans dus dat je met Duits in aanraking komt. Daarnaast is er veel handel tussen Nederland en Duitsland. Hoewel de Duitsers over het algemeen goed Engels kunnen is het een voordeel om een mondje Duits te spreken. Misschien denk je dat Duitsland een saai imago heeft, maar daar is helemaal niets van waar. Duits is makkelijk en kan best leuk zijn!

In klas 1 maak je kennis met de taal om een beetje te proeven of je ermee verder wilt. In klas 2 leer je de meest belangrijke dingen om jezelf te kunnen redden als je in een Duitstalig gebied onderweg bent of als je in Nederland met Duitsers te maken krijgt. Aan het einde van het jaar kun je bij het Taaldorp bewijzen wat je hebt geleerd. In klas 3 verdiep je jouw kennis en jouw woordenschat en kun je ook wat ingewikkeldere situaties aan. Je krijgt bijvoorbeeld een praktische opdracht en je leest een jeugdboek in het Duits. Mocht je in de bovenbouw Duits kiezen, dan ga je ook veel dieper in op de Duitse geschiedenis, cultuur en literatuur.

Bij Duits proberen we aan leuke projecten mee te doen als die er zijn. 3 mavo en 3 havo doen bijvoorbeeld mee aan de HipHopScholierendag van het Duitslandinstituut Amsterdam. Het Berlage heeft al twee keer de prijs voor beste rapper en één keer de prijs voor beste tekst gewonnen! Daarnaast doet Duits mee aan het TILA project. Wij proberen met leerlingen uit andere landen die ook Duits leren via moderne technologie te praten en hen te leren kennen. Wij voeren gesprekken via een soort Skype (Big Blue Button) of wij ontmoeten elkaar in een virtuele wereld. Bij Duits hebben we altijd wel zin in een leuk project. Zo hebben we bijvoorbeeld “Koninginnedag op z’n Duits” gedaan.