Gymnasium

Gymnasiaal onderwijs
Het Berlage Lyceum is een van de weinige scholen waar je het gymnasium kunt
combineren met tweetalig vwo. Ideaal dus voor de leerling die talig is aangelegd en wel van uitdaging houdt. Terwijl je met het TTO klaargestoomd wordt voor een toekomst als wereldburger, leer je op het gymnasium over het ontstaan van onze huidige wereld, en de vele manieren waarop we door de wereld van de Grieken en de Romeinen zijn beïnvloed. Bovendien leer je op het gymnasium echt het beste uit jezelf halen: het tempo in de gymnasiumklassen ligt hoog en er wordt veel van onze leerlingen verwacht.

The Classics
Hoewel Oud-Grieks en Latijn tegenwoordig niet meer worden gesproken, hebben ze onze eigen talen diepgaand beïnvloed. Kennis van de klassieke talen helpt je dan ook enorm bij het beter begrijpen van je eigen taal, en het leren van nieuwe talen als Spaans, Frans of Italiaans. Het gymnasium is echter veel meer dan twee extra talen: je maakt ook kennis met beroemde verhalen en verhandelingen, en de manier waarop latere kunstenaars en denkers hierdoor zijn beïnvloed. Verder zoeken we de Grieken en Romeinen ook buiten het klaslokaal op: elk jaar is er een extra excursie voor gymnasiumleerlingen. De kerst op de taart is de grote reis naar Rome en Napels in 5V. 

Iets voor mij?
Op het Berlage hoef je niet meteen te kiezen tussen atheneum of gymnasium. Alle
leerlingen op het vwo krijgen bij ons het vak Classics. Dit vak bestaat uit Latijn, maar ook uit modules over mythologie en filosofie. Als je goede cijfers haalt en gemotiveerd bent om gymnasium te doen, kun je hierna doorstromen naar het gymnasium. Je hebt dus een jaar de tijd om te ervaren of het gymnasium iets voor je is. De leerlingen op ons gymnasium zijn over het algemeen heel gemotiveerd, wat zich ook terug laat zien in de examenresultaten. Die horen bij de beste van Amsterdam.

Contact
Vragen over het gymnasium op het Berlage Lyceum? Mail Tessa Jansen
(t.jansen@berlagelyceum.eu) of Boris Hoetjes (b.hoetjes@berlagelyceum.eu).