Tweetalig Onderwijs

Berlage Lyceum en het TTO
Kijk jij verder dan alleen Nederland?
En ben je nieuwsgierig naar de rest van de wereld?
Wil je goed worden in Engels?
Hou je wel van een uitdaging?
Dan is tweetalig onderwijs op het Berlage Lyceum iets voor jou!

Het Berlage Lyceum is een volledig tweetalige school. Dit betekent dat op zowel de mavo, havo en het vwo een deel van de lessen in het Engels gegeven wordt. Je hoeft echter nog helemaal niet goed te zijn in het Engels. Doordat je vanaf de eerste les ondergedompeld wordt, leer je het Engels op een natuurlijke en vooral leuke manier. Tegen de kerstvakantie weet je niet beter dan dat je altijd al vloeiend was in deze taal. 

Maar tweetalig onderwijs (in het kort TTO) is zoveel meer dan alleen het Engels. Het leren over Europa en de wereld staat centraal op het TTO. Omdat we ook een UNESCO-school zijn heeft dit een hele belangrijke plek binnen de verschillende vakken. Een voorbeeld hiervan is dat er twee keer per jaar projecten zijn die te maken hebben met internationale thema's.

Maar welke vakken krijg je dan in het Engels?

Op de mavo krijg je art & design, physical education en music. In de bovenbouw doe je ook nog het ANGLIA-examen.

Op de havo krijg je biology, art & design, physical education, music en history. Verder doe je in de bovenbouw het IELTS-examen. Met dit examen word je makkelijker toegelaten op een Engelstalige hbo-opleiding. Voor meer informatie kijk op: www.ielts.org.

Op het vwo krijg je biology, geography, history, science, art & design, physical education en music. Om de onderbouw af te sluiten, doe je een Cambridge Checkpoint Examen. In de bovenbouw werk je toe naar het IB-diploma 'English A: Language and Literature'. Voor meer informatie klik hier

Bovenbouw
Omdat de centrale examens wel in het Nederlands zijn, krijg je vanaf de vierde klas (havo en vwo) de meeste vakken weer in het Nederlands, zodat je goed voorbereid bent op het eindexamen. De vakken die nog wel in het Engels gegeven worden zijn CULA (Culture and Arts), physical education en social studies (alleen op het vwo).

Wil je meer weten over het TTO en onderzoeken of het iets voor jou is? Kijk dan op: www.ikkiestto.nl.

Benieuwd wat onderzoek toont over TTO? Bekijk dan deze video.

Beïnvloedt tweetalig onderwijs de vakspecifieke kennis en vaardigheden van de leerlingen? Lees het artikel op www.leraar24.nl 

'Het hoger onderwijs kan leren van tweetalige middelbare scholen'. Lees het artikel uit de NRC 

TTO en dyslexie
Wanneer je dyslexie hebt vraag je je misschien af of het volgen van tweetalig onderwijs iets voor jou is. Onze ervaring is dat het volgen van tweetalig onderwijs over het algemeen geen problemen oplevert voor leerlingen met dyslexie. Dit is wel afhankelijk van de ernst van de dyslexie. Daarnaast is het van belang dat je van nieuwe uitdagingen houdt, je je hiervoor extra in wilt zetten en dat het je leuk lijkt om intensief met Engels bezig te zijn. Op het Berlage Lyceum wordt zowel op de mavo, havo als vwo ongeveer de helft van de vakken in het Engels gegeven.

Tijdens deze lessen worden (volgens de CLIL didactiek*) de inhoud van een vak en de taal tegelijk geleerd. Als bij geschiedenis bijvoorbeeld de industriële revolutie wordt behandeld leer je meteen de Engelse woorden die bij dit onderwerp horen. Ook wordt de stof op verschillende manieren aangeboden; je luistert, spreekt, schrijft en past de nieuwe kennis toe in gevarieerde opdrachten. De afwisselende manier van werken waarbij je diverse zintuigen gebruikt is over het algemeen een effectieve manier van leren, zeker voor leerlingen met dyslexie.

Een tweetalige opleiding volgen betekent dat er veel tijd en aandacht aan talen wordt besteed. Tot de kerstvakantie moet iedereen wennen aan de lessen in het Engels. Daarna wordt je steeds handiger in het leren van een nieuwe taal. Een goede werkhouding is over het algemeen belangrijker dan je voorkennis van het Engels.

Mensen met dyslexie hebben over het algemeen moeite met (vlot en nauwkeurig) lezen. Je krijgt aardig wat leeswerk maar kunt gebruik maken van voorleessoftware, ook zal je zelf veel moeten blijven lezen. Spellen in het Engels is vaak lastig omdat de schrijfwijze afwijkt van de uitspraak (met Nederlands in je achterhoofd). Wanneer je erg dyslectisch bent moet je je afvragen of de onderdompeling in het Engels en de geïntegreerde aanpak voor jou een handige manier van werken is. Het levert je extra werk op én de uitdaging om je op de inhoud van het vak en de taal tegelijk te concentreren. Daarnaast volg je nog een aantal andere talen als Frans, Spaans en Duits.

De volgende vakken worden in het Engels aangeboden:
Op de mavo art & design, physical education en music.
Op de havo biology, art & design, physical education, music en history.
Op het vwo biology, geography, history, science, art & design, physical education en music.
Alle school- en eindexamens worden in het Nederlands afgenomen.

*CLIL = Content and Language Integrated Learning