
Tweetalig onderwijs
Berlage Lyceum en het TTO
Kijk jij verder dan alleen Nederland? Ben je nieuwsgierig naar de rest van de wereld? Hou je wel van een uitdaging? Dan is tweetalig onderwijs op het Berlage Lyceum iets voor jou!
Yes please!
Het Berlage Lyceum is een volledig tweetalige school. Dit betekent dat op zowel de mavo, havo als het vwo een deel van de lessen in het Engels gegeven wordt. Doordat je vanaf de eerste les ondergedompeld wordt, leer je Engels op een natuurlijke en vooral leuke manier. Tegen de kerstvakantie weet je niet beter dan dat je altijd al vloeiend was in deze taal.



Hoe werkt dat?
Op de mavo krijg je art & design, physical education en music. In de bovenbouw doe je het ANGLIA-examen. Op de havo komen daar biology en history bij. Het IELTS-examen zorgt er o.a. voor dat je makkelijk wordt toegelaten op Engelstalig HBO. Meer info? www.ielts.org. Op het vwo geven we die vakken plus geography en science. Om de onderbouw af te sluiten, doe je een Cambridge Checkpoint Examen.
Bovenbouw
In de bovenbouw werk je toe naar het IB-diploma 'English A: Language and Literature'. Meer info vind je hier. Omdat de centrale examens wel in het Nederlands zijn, krijg je vanaf de vierde klas (havo en vwo) de meeste vakken weer in het Nederlands, zodat je goed voorbereid bent op het eindexamen. Op het VWO blijft bij CULA (Culture and Arts), physical education en social studies de voertaal Engels. Let op: alle school- en eindexamens worden in het Nederlands afgenomen.
More, please!
Wil je meer weten over het TTO en onderzoeken of het iets voor jou is? Kijk dan op: www.ikkiestto.nl.

Benieuwd wat onderzoek toont over TTO? Bekijk dan deze video.
Beïnvloedt tweetalig onderwijs de vakspecifieke kennis en vaardigheden van de leerlingen? Lees het artikel op www.leraar24.nl
'Het hoger onderwijs kan leren van tweetalige middelbare scholen'. Lees het artikel uit de NRC
'Lang onterecht gedacht dat tweetalig onderwijs alleen voor vwo'ers was'. Lees het artikel op nos.nl

TTO in de praktijk
Op het Berlage Lyceum wordt zowel op de mavo, havo als vwo ongeveer de helft van de vakken in het Engels gegeven. Tijdens deze lessen worden (volgens de CLIL didactiek) de inhoud van een vak en de taal tegelijk geleerd. Ook wordt de stof op verschillende manieren aangeboden; je luistert, spreekt, schrijft en past de nieuwe kennis toe in gevarieerde opdrachten. Tot de kerstvakantie moet iedereen wennen aan de lessen in het Engels. Daarna word je steeds handiger in het leren van een nieuwe taal. Een goede werkhouding is over het algemeen belangrijker dan voorkennis van het Engels.